
NeVeVi
De vereniging onderhoudt contacten met wetenschap, onderwijs, overheid, handelspartners en het gehele brede veld van aquacultuur.
Familie Bardoel kweekt paling op een duurzame manier, waarbij natuur, dier en kwaliteit centraal staan. Het doel is een puur, eerlijk product zonder kunstmatige toevoegingen. In Wanroij groeit de paling op met zorg en vakmanschap, tot een sterke en gezonde vis. Wanneer de paling volgroeid is, wordt hij met de hand verwerkt en op traditionele wijze gerookt. Een ambachtelijk product, met oog voor kwaliteit en herkomst — rechtstreeks uit Brabant.
Het proces
Alles begint met piepkleine glasaaltjes – jonge, doorzichtige palingen van slechts 5 à 6 centimeter lang. In de eerste dagen krijgen ze een zorgvuldig dieet van kabeljauwkuit, waarna ze langzaam wennen aan speciaal samengesteld voer.
De jonge paling wordt meerdere keren per dag gevoerd met speciaal voer, afgestemd op zijn behoeften. Dit voer bevat een uitgebalanceerde mix van eiwitten, visolie, vitaminen en mineralen voor gezonde groei. Voor elke kilo paling is minder dan 1,5 kilo voer nodig, waarvan een groot deel plantaardig is. Zo wordt er duurzaam gewerkt, met oog voor zowel de vis als het milieu.
Elke 50 dagen wordt de paling zorgvuldig gesorteerd op grootte met behulp van sorteermachines. Dit voorkomt dat de kleinere palingen worden overgroeid door de snelle groeiers, en zo krijgt elke vis de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen. Het opkweekproces duurt gemiddeld 16 maanden, waarna de paling het gewenste gewicht van 130 tot 250 gram bereikt.
Goede waterkwaliteit is essentieel voor de beste paling. In onze ronde kweekbassins verversen we het water drie keer per uur. Dankzij geavanceerde zuiveringssystemen hergebruiken we het water. Warmtewisselaars houden de temperatuur constant op 25 graden Celsius. Een controlesysteem bewaakt alles en slaat alarm bij problemen.
Er is een Europees plan voor het herstel en beheer van de paling, waarbij kwekers, vissers en onderzoekers samen maatregelen hebben genomen. Nederlandse kwekers zetten een deel van de ingekochte glasaal, na het doorstaan van de kwetsbare stadia, weer in de natuur uit. De overlevingskansen van glasaal in kwekerijen zijn veel hoger dan in het wild. Door een deel van de opgekweekte paling terug te plaatsen, wordt het aantal paling in de natuur vergroot, wat bijdraagt aan het herstel van de populatie.
Voordat de paling gerookt wordt verblijft hij 3 tot 4 dagen in bronwater om eventuele grondsmaak te verwijderen, zodat hij puur en vol van smaak is. Daarna wordt hij diervriendelijk gedood, gestript, gewassen en gemarineerd in een traditioneel pekelbad. Het roken gebeurt volledig met de hand; de palingen worden op spiesen geregen en boven beukenhout langzaam gerookt. Na 2 tot 2,5 uur is de paling goudbruin, geurig en klaar voor de markt.
De vereniging onderhoudt contacten met wetenschap, onderwijs, overheid, handelspartners en het gehele brede veld van aquacultuur.
Is een Europese organisatie die samen met verschillende partners onderzoek uitvoert naar de instandhouding en het herstel van de palingstand. De Sustainable Eel Group
Het Eel Stewardship Fund is opgericht om activiteiten te financieren die bijdragen aan het herstel van de palingstand in de Europese binnenwateren.